2024. Május 5. Vasárnap Györgyi napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

2009-09-15 11:02:20

Z__dor_isk..jpgKarcag Város Önkormányzata és az Egri Főegyházmegye a nyár folyamán megállapodást kötött a Zádor Úti Általános Iskola egyházi tulajdonba adásáról. A Szent Pál Katolikus Általános Iskola néven működő intézménynek szeptember elseje óta az Egri Főegyházmegye a fenntartója. Az iskola az államosítás előtt katolikus leányiskolaként működött. Jelenleg tanulóinak hatvan százaléka cigány származású kisdiák. Az iskola lelki irányítását az egri érsek a Marista Iskolatestvérek gondjaira bízta. Az erről szóló megállapodást, Ternyák Csaba érsek és Barceló Xavier fms, a lyoni székhelyű tartomány elöljárója ez év június 26-án írta alá Egerben. A megállapodás értelmében a szerzetesközösség négy tagja júliusba Karcagra költözött. Ezzel a főegyházmegye területén újabb szerzetesi közösség kezdte meg működését.  (forrás:Egri Főegyházmegye/Magyar Kurír)


2013-10-10 21:00:30

4030346BC8042379.jpgA kun hagyományoknak állít emléket a Kunok I. Világtalálkozója. A szeptember 12-27. között negyven kis és nagykunsági településen zajló programok között mindenki találhat kedvére valót.
2009. szeptember 18-tól 20-ig Kisújszálláson a Horváth tanyán rendezik meg a
XII. Kun Viadalt,melynek keretében a következő eseményeket tekinthetik meg többek között az érdeklődők:
- Kormorán együttes koncertje
- Tárogatósok X. találkozója
- Kunsági ízek főzőverseny, Zöldség Kupa
- Lovasíjász Világkupa Verseny
- Huszár-lovastánc
Rendező: Nagykun Nádor Huszár Bandérium,
Nagy István tárogatós, Horváth György nagykunkapitány
Információ: Horváth György nagykunkapitány, 06204663672, kunlovas@freemail.hu

2009-09-15 08:02:24

km1.jpgKovács Máté  (1906-1972)  művelődéspolitikus, könyvtártudós.
1906. november 11-én született Hajdúszoboszlón, ötgyermekes parasztcsalád első gyermekeként. Máté, aki apja nevét kapta, a helyi református iskolában kezdte tanulmányait, majd a debreceni református gimnáziumban folytatta. Egyéniségét, gyermekkori élményeit részben szülővárosa, még inkább a munkaszerető népes család életszemlélete alakította. Vonzódását szülőföldjéhez jól szemlélteti, hogy egyetemi tanulmánya idején szakdolgozatának témáját a szoboszlói nyelvjárásból választotta, ezzel mintegy tovább folytatva Szívós Béla korábbi vállalkozását. A debreceni egyetem magyar-francia szakán betekintést nyert a francia, vele az európai kultúra demokratikus hagyományaiba, értékeibe. 1927-1930 között a párizsi Sorbonne-on tanult. Franciaországi tanulmányait Hankiss János debreceni professzor segítette, hogy tehetséges ösztöníjas diákja tovább mélyítse nyelvismeretét, bővítse franciás műveltségét. Középiskolai tanári diplomáját 1931-ben szerezte meg. Először a 30-as évek derekáig Nyíregyházán működött.Ezután Debrecenbe költözött, és a Fazekas Mihály Gimnáziumban folytatta munkáját, egyben tanársegédként, lektorként dolgozott az egyetem francia tanszékén. Kovács Máté igazán Debrecenben talált önmagára. A tanszéki feladatokon túl hosszú éveken át szervezője és titkára a Debreceni Nyári Egyetemnek.Kovács Máté tanulmányaiban előszeretettel foglalkozott a felvilágosodás korának debreceni költőjével, Fazekas Mihállyal, aki a népiesség első megszólaltatója az irodalomban. Fazekas Mihály volt doktori disszertációjának témája is.
A II. világháború befejeződése után rövidesen Budapestre került. A politikai cselekvés küzdőterén legjobban a Nemzeti Parasztpárt céljai vonzották, ahol olyan demokratikus gondolkodású személyek, mint Darvas József, Illyés Gyula, Keresztury Dezső, Németh László, Szabó Pál, Veres Péter és mások fogadták soraikba. Ennek a pártnak lett országgyűlési képviselője, oda késztette a történelmi erők mozgása, sőt a családi hagyomány is. A fővárosban néhány hónap elteltével a már említett parasztpárti Keresztury Dezső vezetése alatt működő Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium államtitkára lett, ahol jelentős szerepet vállalt a demokratikus köznevelés és művelődéspolitika kialakításában.  A parasztság művelődésének ügyében mintegy jelszóként idézte Illyés Gyula szavait. "Föld mellé iskolát!" Kovács Máté nem csupán Teleki Géza gróf, Keresztury Dezső, hanem Ortutay Gyula minisztériumában is magas tisztségeket (osztálytanácsos, miniszteri tanácsos, majd politikai államtitkár) töltött be. Ám 1949 áprilisában Szakasits Árpád köztársasági elnök Kovács Mátét "saját kérelmére" felmentette nem akármilyen beosztásából. Politikusunk lépésének okát máig sem ismerjük, de annyi biztos, hogy a dogmatizmus uralma ekkor már egyre erősebbé vált. Tíz nap múlva azonban bekövetkezett a nagy fordulat: a köztársasági elnök Kovács Mátét kinevezte a Debreceni Tudományegyetem könyvtárának igazgatójává. Kovács Máté irányítása alatt a Debreceni Egyetemi Könyvtár valamennyi tudományos könyvtárnak mintaként szolgált. A könyvtár állománya 1949-től háromszorosára gyarapodott, meghaladta a milliós nagyságrendet. Az évi olvasóforgalom az 1948-ban regisztrált 5000 fővel szemben 1956-ban több mint 100000 főre emelkedett. Ezt az eredményt a magas szakmai felkészültséggel és racionális munkaszervezéssel lehetett elérni. A könyvtár irányítása mellett 1954-ben Kovács Máté elvállalta a készülő Magyar Enciklopédia főszerkesztőségét is, bár ez jelentős megterhelést jelentett számára. 1956 szeptemberében egyetemi tanárrá nevezték ki a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem Könyvtártudományi Tanszékére, így tízéves munkahelyétől megvált. Szülővárosával haláláig ápolta kapcsolatait. Támogatta a művelődési ház felépítését és a városi gimnázium létrehozását. 1947-ben mint VKM államtitkár így nyilatkozott: "Középiskola kell Hajdúszoboszlónak, ahol ma 3000 iskolaköteles korú gyermek él az általános iskolára és az idegenben való tanulásra utalva." Kovács Mátét 1972. augusztus 29-én munka közben ragadta el a halál. Szülővárosában nevét utca, valamint a Művelődési Központ és Könyvtár viseli.


2009-09-14 10:21:39

kultura_1.jpgIdén - a Kulturális Turizmus Évében - is sor kerül az Európa-szerte népszerű
KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI hétvégére, melynek időpontja: 2009. szeptember 19-20.
Központi témaként SZAKRÁLIS TEREK bemutatására nyílik lehetőség.
A rendezvény keretein belül öt karcagi helyszín tekinthető meg.
Szeptember 19. (szombat) 13.00 – 18.00
1.GÖRÖG KELETI TEMPLOM
2.REFORMÁTUS MŰEMLÉKTEMPLOM
3.RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM
4.ZSINAGÓGA
A helyszíneken idegenvezetés vagy információs anyag várja a tisztelt látogatókat.
Szeptember 20. (vasárnap) 14.00 – 15.30
5.KUN EMLÉKHELY

A helyszínen a szoborcsoport alkotója, Györfi Sándor szobrászművész várja a látogatókat.
Minden kedves érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!
A szervező: Karcag Város Önkormányzata   (forrás:haromfold.hu)


2009-09-11 21:50:10

Hb__sz__rm__ny.jpgA hajdúk Böszörménybe telepítésének 400. évfordulóját ünneplő Hajdúböszörmény idén három napos rendezvénysorozattal készül a szeptember 11-13. közt megrendezésre kerülő Város Napjára

A császári katonasággal állandó összetűzésben lévő hajdúkat Báthory Gábor erdélyi fejedelem telepítette át Kállóból Böszörménybe 1609. szeptember 13-án kelt kiváltságlevelével. A város minden évben ünnepségsorozattal emlékezik a jeles napra. Megemlékezést tartanak a Bocskai-szobornál és a Báthory-emlékműnél, az iskolások helytörténeti vetélkedőkön vehetnek részt, illetve több sportversenyt rendeznek Hajdúböszörményben. Az ünnepségen részt vesznek a hajdúvárosok küldöttei, valamint a testvárosokból is érkeznek vendégek.

A korábbi évekhez képest jóval nagyobb érdeklődés mutatkozik a 400 éves hajdú telepítést ünneplő Hajdúböszörmény, szeptember 13-ai Város Napi eseményei iránt. Több mint 10 – többségében külföldi - delegáció jelezte vissza részvételét a Város Napi programokra. Hajdúböszörmény vendége lesz Schmitt Pál az Európai Parlament alelnöke, Dr. Szűrös Mátyás korábbi köztársasági elnök, Dr. Bölcskei Gusztáv a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Csűry István a Királyhágómelléki Református Egyházkerület helyettes püspöke, Bosák Nándor Debrecen-Nyíregyházi megyéspüspök és Dr. Seszták István hajdúdorogi püspöki helynök, valamint több közismert közéleti személyiség.

(forrás: hajduut.hu)


2013-10-10 21:00:06

Berekfurdo.jpgBerekfürdő 2009. szeptember 12. szombat

Molnár Trió koncertje,

Nádirigó Népdalkör műsora,

a Bengecseg Alapítvány Utcaszinháza ( kun történetek, zenék ),

kiállítás a Nagykunsági népművészek alkotásaiból, kirakodóvásár, kun ételek főzése, kóstolója


2009-09-10 13:11:04

1423_137_hirek_0522_csillagtura.jpg2009. szeptember 12-én szombaton a karcagi Déryné Művelődési és Ifjúsági Központban 14.00-től a mazsorett csoportok felvonulása fúvószenekari kísérettel. A találkozón fellépnek: Kertészszigeti Mazsorett Csoport, Kunszentmártoni DDC Mazsorett Csoport, Nádudvari Mazsorett Csoport, Zagyvarékasi Mazsorett Csoport valamint a karcagi Erkel Ferenc Művészeti Iskola Fúvószenekara és a DMIK Mazsorettcsoportjai
Minden érdeklődőt szeretettel várnak!


2009-09-08 21:50:44

2009. szeptember 12-én lovasnap2.jpg
Biharnagybajomban
a Kistagon (régi sportpálya)
A lovasnapi verseny a gumiskocsik, a fogatok, és a pónifogatok akadályhajtásával kezdődik. A délután folyamán vadászhajtásban mérik össze tudásuk a versenyzők. A rendezvény egyéb szórakoztató programokat is tartogat az érdeklődő közönség számára: a helyi majorette csoport bemutatója, színvonalas csikósbemutató, kézműves sátor, főzőverseny, kecskefogó verseny gyerekeknek.(forrás: biharnagybajom.hu)


palcso_kicsi.jpg

 

 

 

 

 

Sztárvendég: Palcsó Tamás


2009-09-08 21:49:27

berekfurdo3.jpgNemzetközi sakkverseny

A berekfürdői Bod László Művelődési Házban

szeptember 10-től vasárnap délutánig a sakké lesz a főszerep.

 
A nemzetközi sakkversenyen több neves mester is részt vesz.


2023-09-18 13:06:35

Dr. Mándoky Kongur István kelet kutató 1944. február 10-én látta meg a napvilágot Karcagon. Iskoláit szülővárosában végezte el, mezőgazdasági technikumban érettségizett. Korai középiskolás korában meglátszott már, mennyire érdeklik az idegen nyelvek. Oroszul tökéletesen beszélt ugyanakkor a türk nyelvek is vonzották. Szűcs Sándor, a Györffy István Múzeum igazgatója ajándékozott neki egy nyelvkönyvet. Kunmadarason, az orosz laktanyánál a kazak, kirgiz, krími és kazáni tatár, illetve a karacsáj nyelvet is tudta gyakorolni. Budapesten folytatta tanulmányait, Németh Gyula diákjaként, 1963 és 1968 között az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanult. A kun nyelvemlékek utáni kutatását már az egyetemi évei alatt elkezdte.
Élete, munkássága
Az Országos Széchényi Könyvtár, később a Kőrösi Csoma Társaság munkatársa volt egyetemi tanulmányai után, 1970-től pedig az MTA Belső-Ázsiai Kutatócsoportjában dolgozott. Abban a hitben volt, hogy a Kelet felől érkezett magyarság összekötő kapocs Kelet és a Nyugat között. Nem csak a turkológia, a honfoglalás előtti török vonatkozások és a magyar őstörténet is foglalkoztatta. Írásaiban beszámol több török eredetű régi szavunk magyarázatáról. 1965-től romániai és bulgáriai tatárokhoz járt, szókincsüket vizsgálta. Az ottaniak nyelve, és történetei sokkal hozzájárultak a tudományhoz.
Az európai kutatások után Közép-Ázsia felé fordult. Baskíriában és a Volga-mentén kutatott, szintén a tatárok után. Foglalkozott a baskír-magyar törzsnevek kérdésével is. A két nép rokonságáról a baskír mondákban is szó esik. Kutatásaival felkereste a Mongóliában élő kisebbségeket is. Vizsgálta a kazakok és a tuvák nyelvét, szokásaikat. Gyűjtéseiről gyakran írt, és publikálta Jászkunságban, néha álnéven, Bektur Andrásként. 1981-ben készült el „A kun nyelv magyarországi emlékei” című kandidátusi tudományos értekezése, amely addigi kutatásainak fontosabb eredményeit tartalmazza, de még nem teljes összefoglalója a hazai kun nyelvemlékeknek. A kun származású magyar tudós, akit méltán neveztek el halála után a „kun apostolnak”. De vajon miért egyedülálló Mándoky Kongur István a 20. század második felének annyi kiváló Kelet-kutatója között, és miért nevezik kun apostolnak, vagy a kipcsak-török népek között fáklyavivőnek ?
Halála
Mándoky 1992. augusztus 22-én távozott az élők sorából, a kengszai temetőben helyezték végső nyugalomra. Disszertációja 1993-ban, posztumusz jelent meg. Tartalmazza a „Kun Miatyánk” szövegváltozatait is. Szülővárosa, Karcag emlékművet állíttatott számára, Györfi Sándor szobrászművész alkotását, amely a Györffy István Múzeum mögött található. A „Keleti örökségünk” című könyvsorozat tiszteleg Mándoky emlékének. (forrás:hu.wikipedia.org) 


Oldal :123456789101112131415
161718192021222324252627282930
313233343536373839404142434445
464748495051525354555657585960
616263646566676869707172737475
767778798081828384858687888990
919293949596979899100101102103104105
106107108109110111112113114115116117118119120
121122123124125126127128129130131132133134135
136137138139140141142143144145146147148149150
151152153154155156157158159160161162163164165
166167168169170171172173174175176177178179180
181182183184185186187188189190191192193194195
196197198199200201202203204205206207208209210
211212213214215216217218219220221222223224225
226227228229230231232233234235236237238239240
241242243244245246247248249250251252253254255
256257258259260261262263264265266267268269270
271272273274275


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu